اطلاعات جامع در مورد سرطان پستان
محتوا
همه افراد، صرف نظر از جنسیت، مقدار کمی بافت سینه دارند. سینه ها روی (ماهیچه های قفسه سینه) قرار دارد. این بافت عمدتا از بافت چربی و برخی از بافت های همبند تشکیل شده است که به سینه شکل می دهد. سینه همچنین دارای غدد لنفاوی، اندام های کوچک و لوبیایی شکل است که به انتقال سلول های ایمنی و حذف مواد زائد از بافت کمک می کند. در زنان، سینه دارای غددی است که می توانند شیر تولید کنند. این غدد لوبول نامیده می شوند و توسط یک سری کانال های کوچک به نام مجاری به نوک سینه متصل می شوند. سرطان پستان زمانی رخ می دهد که سلول های بافت پستان به طور غیرقابل کنترل رشد کرده و تکثیر می شوند. این بیماری عمدتا بر زنان تأثیر می گذارد، اما می تواند بر مردان نیز تأثیر بگذارد. عوامل مختلفی تعیین کننده نوع سرطان سینه، پیش آگهی و گزینه های درمانی هستند. این عوامل عبارتند از:
- جایی که سرطان شروع می شود
- چه تهاجمی باشد چه غیر تهاجمی
- وضعیت گیرنده های مولکولی سلول های سرطانی.
سرطان پستان شایع ترین سرطان تهاجمی در زنان و دومین علت اصلی مرگ و میر سرطان در زنان پس از سرطان ریه است. شاید خیلی از افراد اطلاع کافی در رابطه با این بیماری خطرناک نداشته باشند و به دنبال پاسخ برای آن ها باشند.
- آیا سرطان سینه کشنده است؟
- سرطان سینه چه علائمی دارد؟
- سن ابتلا به سرطان سینه چقدر است؟
در ادامه این مطلب به بررسی پاسخ این سوالات می پردازیم .
علائم سرطان پستان
علائم سرطان پستان در افراد مختلف متفاوت است و هیچ تعریف دقیقی از احساس وجود یک توده در سینه وجود ندارد. بهترین کار این است که با آناتومی سینه های خود آشنا باشید. در صورت مشاهده هرگونه تغییر، به پزشک خود اطلاع دهید. در حالی که خودآزمایی های منظم از اهمیت ویژه های برخوردار هستند، بسیاری از سرطان های پستان از طریق ماموگرافی غربالگری منظم قبل از بروز هرگونه علامت مشخص می شوند.
علائم سرطان پستان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- توده یا توده هایی در سینه
- توده یا توده هایی در زیر بغل
- تغییرات پوست سینه، شامل قرمزی پوست و ضخیم شدن پوست سینه که در نهایت منجر به بافت پوست پرتقالی می شود
- گودی یا برآمدگی روی سینه
- پوسته پوسته شدن روی نوک سینه، که گاهی اوقات تا ناحیه سینه نیز ادامه می یابد.
- تغییرات نوک سینه، از جمله چرخش نوک سینه به داخل، کشیدن به یک طرف یا تغییر جهت
- زخم روی سینه یا نوک سینه که گاهی اوقات تا ناحیه سینه ادامه می یابد.
- تورم سینه
- درد در زیر بغل یا پستان که با چرخه ماهانه تغییر نمی کند.
- بثورات اطراف یا روی یکی از نوک سینه ها
- ترشح از نوک پستان، که گاهی همراه با خون است
- نوک سینه غرق شده یا وارونه
- تغییر در اندازه یا شکل پستان
این علائم همیشه به این معنا نیست که شما سرطان سینه دارید. با این حال، مهم است که در مورد علائم و روش های درمان سرطان سینه با پزشک خود صحبت کنید، زیرا ممکن است علائم دیگر مشکلات سلامتی را نیز نشان دهد. آگاهی از علائم سرطان پستان و نیاز به غربالگری، از روش های مهم کاهش خطر این بیماری است. در موارد نادر، سرطان پستان نیز می تواند در مردان تأثیر بگذارد. غربالگری منظم برای کاهش خطرات سرطان سینه از اهمیت بسیاری برخوردار است. اولین علائم سرطان پستان معمولاً به عنوان ناحیه ای از بافت ضخیم یا توده در پستان یا زیر بغل ظاهر می شود.
علل سرطان پستان
بعد از سن بلوغ ، سینه یک زن از چربی، بافت پیوندی و هزاران لوبول تشکیل شده است. این غدد ریز هستند که، شیر را برای شیردهی تولید می کنند. لوله های ریز یا مجاری، شیر را به سمت نوک پستان منتقل می کنند.
سرطان باعث می شود سلول ها به طور غیرقابل کنترل تکثیر شوند. این رشد بیش از حد سلول باعث ایجاد سرطان می شود زیرا تومور از مواد مغذی و انرژی استفاده می کند و سلول های اطراف آن را محروم می کند.
سرطان پستان معمولاً در پوشش داخلی مجاری شیر یا لوبول هایی که شیر را برای آنها تأمین می کنند، شروع می شود و از آنجا می تواند به سایر قسمت های بدن نیز سرایت کند.
دکتر روناک تمدن توصیه می نمایند که در صورت امکان جراحی کوچک کردن سینه (ماموپلاستی کاهنده) بعد از بارداری و شیردهی انجام شود.
عوامل خطر در ابتلا به سرطان پستان کدام است؟
علت دقیق سرطان پستان هنوز ناشناخته است، اما برخی از عوامل، خطر آن را بیشتر می کند. از جمله این موارد شامل :
سن
خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن افزایش می یابد.
عامل ژنیتیک
زنانی که دارای جهش خاصی در ژنهای BRCA1 و BRCA2 هستند، احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه، سرطان تخمدان یا هر دو دارند. این ژن ها از والدین به ارث می رسد .
همچنین اگر یکی از اقوام نزدیک، مبتلا به سرطان پستان باشد یا مبتلا بوده باشد ، احتمال ابتلا به سرطان پستان در فرد افزایش می یابد.
سابقه سرطان سینه یا توده های پستان
زنانی که قبلاً سرطان سینه داشته اند، بیشتر از کسانی که سابقه این بیماری را نداشته اند، دوباره دچار آن می شوند.
ابتلا به برخی انواع توده های غیر سرطانی پستان احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
افرادی که سابقه سرطان سینه، تخمدان، لوله فالوپ یا سرطان صفاقی دارند باید از پزشک خود در مورد آزمایش ژنتیک و بررسی های بیشتر کمک بگیرند .
بافت متراکم پستان
خانم هایی که سینه های متراکم تری دارند ، بیشتر احتمال ابتلا به سرطان سینه در آن ها وجود دارد .
وزن بدن
خانم هایی که اضافه وزن دارند یا بعد از یائسگی دچار چاقی می شوند نیز احتمالاً به دلیل افزایش سطح استروژن احتمال بیشتری برای ابتلا به سرطان سینه دارند. مصرف قند زیاد نیز ممکن است عاملی برای سرطان سینه شناخته شود .
این ها تنها برخی از موارد هستند که ذکر شد، در هر صورت بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پستان، در دوره های منظم به پزشک مراجعه کنید، بهترین جراح سرطان سینه می توانند به شما در این زمینه کمک کنند .
منبع: